מי שעוקב אחרי וקורא את הבלוג שלי, זוכר אולי את הפוסט שלי ״רעיון טוב מתחיל בקפה טוב״, בו כתבתי, שמבחינתי, הקפה שלי הוא מעבר למשקה.
לשתות את הקפה שלי, כמו שאני אוהבת, זה סוג של טקס. חלק בלתי נפרד מהיום שלי.
בעצם, שתיית קפה היא סוג של טקס גם ברמה העולמית.
תשאלו למה אני חוזרת אחורה ומזכירה את פוסט שכתבתי לפני כמעט חצי שנה, כשגרנו בתאילנד?
כי עכשיו אנחנו נמצאים בויאטנם, ואי אפשר להזכיר את ויאטנם, בלי להזכיר את סצנת הקפה המפוארת שלה, ואני, שלא יכולה להתחיל את היום שלי בלי קפה, מגשימה חלום קטן. אני מבקרת במדינה שנחשבת מעצמה בתחום.
בויאטנם, בעיקר בערים הגדולות הוצ׳ימין סיטי, והאנוי, תוכלו לראות בתי קפה בכל פינה. יש כאלה גדולים ובולטים, ואחרים, קטנים ואף חבויים. כל שעה משעות היום, טובה לקפה.
אז איך הפכה ויאטנם למעצמת קפה?
בדברי ימי וייטנאם נרשמו כיבוש צרפתי ממושך, והפיכת וייטנאם לקולוניה צרפתית אי אז במאה ה – 19.
הצרפתים הטביעו את חותמם בווייטנאם בתחום הקולינרי, (כריכי הבאן מי הווייטנאמיים מוגשים בתוך בגט צרפתי מסורתי), והקפה הצרפתי הפך למשקה הנפוץ והאהוב בווייטנאם.
הווייטנאמים הפכו מומחים בגידול הפולים והכנת המשקה האהוב.
בתחילה עשו זאת עבור הצרפתים ששלטו באזור, (באותם ימים נקרא האזור הודו – סין). בהמשך, (לאחר סיום המלחמה), כדי לשקם את הכלכלה, החליטה המפלגה הקומוניסטית להשקיע תמריצים בגידול זה.
התוכנית הצליחה למעלה מהמצופה.
לא אכביד בפרטים, רק אספר שהשינוי הביא לכך שתפוקת הקפה עלתה בצורה דרמטית, וכיום וייטנאם היא היצואנית השנייה בגודלה בעולם, (אחרי ברזיל).
מבחינה כלכלית, המשמעות הייתה ירידה של עשרות אחוזים בכמות העניים במדינה.
הויאטנמים למדו לטפל בפולים בצורה ייחודית.
בסיום תהליך הקלייה, הטחינה והחליטה, מתקבל נוזל כהה וסמיך בטעמים מרים ועוצמתיים. כדי לאזן ולעדן את הטעמים, הויאטנמים מוסיפים לקפה, חלב מרוכז.
החיבור בין קפה לחלב מרוכז נוצר כשהצרפתים הקולוניאליסטים ביקשו לעצמם קפה בחלב כפי שלגמו באירופה, ובווייטנאם של אותם הימים לא היו פרות וגם לא אמצעי קירור לאחסון החלב. לצורך כך ייבאו הצרפתים, קופסאות שימורים של חלב מרוכז. חיבור שיצר איזון טעמים אופטימלי, ומשמש עד היום בהכנת הקפה בויאטנם.
ברבים מבתי הקפה תוכלו למצוא את סוגי הקפה המוכרים לנו: אספרסו, לאטה, קפוצ׳ינו. אבל אם כבר הגעתם לויאטנם, אל תוותרו על סוגי הקפה הייחודי שהם מציעים.
סוגי קפה ייחודיים
קפה קוקוס
כששמעתי שבויאטנם מגישים קפה קוקוס, היה לי ברור שאני אטעם. אני אוהבת קפה. אני אוהבת קוקוס. ושילוב של השניים נשמע לי מעולה.
את הקפה קוקוס פגשתי בכמה גרסאות. בגרסה אחת הניחו בכוס גלידה קוקוס ובכוס נוספת, שוט אספרסו לשפוך מעל. בגרסה אחרת, הגישו קפה בתוספת חלב קוקוס, והייתה גם גרסה בה הגישו את הקפה ומעליו שבבי קוקוס מתקתקים. כל הגרסאות היו מוצלחות.


קפה ביצה
כששמעתי לראשונה על קפה ביצה המוגש בויאטנם, ניסיתי לדמיין את המראה והטעם.
המחשבה המיידית הייתה: ״ מה זה השילוב המוזר הזה? למה שמישהו ירצה לשתות קפה עם ביצה? (בראש הייתה לי תמונה של חביתה מונחת על ספל קפה 😆).
מהר מאוד התברר לי שזה אחד המשקאות האייקוניים בווייטנאם.
קפה ביצים וייטנאמי, (cà phê trứng – "קה פה טרנג") הוא "הקפוצ'ינו" הוייטנאמי. במקום להקציף חלב רגיל או תחליף חלב, מקציפים חלמון ביצה ביחד עם חלב מרוכז. מתקבל משקה מורכב בטעמו, בעל מרקם סמיך וקרמי שהפך לפופולרי בכל העולם. את הסוג הזה של הקפה, מומלץ לשתות חם.
הלכתי בעקבות המלצה לבית הקפה…, הזמנתי, שתיתי, ו… היה מושלם.

קפה מלח
קפה מלח (נקרא גם קפה מלוח) – גם במקרה הזה, לא הבנתי מה הקשר בין קפה למלח, ולמה לשתות קפה עם מלח? מה עוד שאני ממש לא אוהבת את טעם המלח. אבל אני בויאטנם וזה אחד מסוגי הקפה המיוחדים שהם מגישים כאן, אז החלטתי להזמין ולנסות.
הזמנתי, טעמתי ו… וואו. אפשר לומר שהתאהבתי. מאותו רגע, בכל הזדמנות שהייתה לי, הזמנתי קפה מלח.
שילוב מיוחד ומעניין של קפה מריר, חלב מרוכז מתקתק, ומלח.
ממליצה לכם על בית הקפה Nón Cafe & More, בו שתיתי את הקפה המלוח הכי טעים בהאנוי.


אם כבר טעמתם את שלושת סוגי הקפה עליהם כתבתי, ואתם רוצים לגוון, אתם יכולים לשתות קפה יוגורט. קפה מרענן שנכון לכתיבת שורות אלה, עדיין לא טעמתי.
קפה ומאפה? אם אתם יושבים בבית קפה בארץ, או באחת ממדינות אירופה, סביר מאוד שבנוסף למשקה האהוב, תזמינו גם מאפה. שילוב שנראה לנו מובן מאליו. קפה טוב בתוספת משהו מתוק לצידו ואנחנו מסודרים.
בויאטנם, בבתי הקפה המקומיים האוטנתיים, לא תראו מאפים אלא… גרעיני חמנייה.
הויאטנמיים שותים את הקפה שלהם ומפצחים כמויות של גרעינים שחורים. במקרה הטוב, הם מניחים את הקליפות בקערית ייעודית, במקרים אחרים הם פשוט זורקים את הקליפות על הריצפה 🤨.
אם אתם מחובבי המאפים, אל דאגה. בבתי הקפה המכוונים לתיירים, אפשר למצוא בתפריט, בנוסף לקפה, גם מאפים.

ומי שלא אוהב קפה?
אם אתם מאלה שמעדיפים תה, בוויאטנם קיימת סצינת תה מפוארת לא פחות מזו של הקפה.
הוויאטנמים אוהבים לשתות תה בכל הזדמנות, ובכל פינה תוכלו לראות דוכנים קטנים המציעים תה. גם התה מגיע במגוון טעמים עשיר, בגרסה חמה או קרה.
תהנו!!
ואחרי שגם אתם תיטעמו, מוזמנים לספר לי איזה מסוגי הקפה אהבתם במיוחד.